Vad är fibromyalgi och hur får man diagnosen?

Själva ordet fibromyalgi betyder värk i muskler och bindväv.
Fibromyalgisyndrom (FMS) är en kronisk sjukdom som orsakar värk i muskler och näraliggande fibrer (ligament och senor), ledband, leder och skelett. 
 
Om man tror att man har fibromyalgi ska man i första hand vända sig till sin vårdcentral som i sin tur kan remittera till en smärt- eller rehabiliteringsklinik.
Varken röntgen eller blodprov ger utslag vid fibromyalgi och därför rekommenderar jag att man vänder sig till en smärtklinik/mottagning som är specialiserad på fibromyalgi om man skulle behöva hjälp med en diagnos.

När jag kom till smärtkliniken fick jag fylla i en teckning där jag skulle markera var på kroppen jag hade ont och om smärtan var molande, huggande, skärande, brännande, pulserande, tryckande, ilande stickande eller svidande. Sedan blev det ett samtal med doktorn då jag beskrev min sjukdomshistoria.

Hos sjuksköterskan på smärtkliniken fick jag genomgå en trycktröskelmätning.
Man mäter den muskulära smärtan med 1 kvadratcentimeter stor gummiyta med långsamt ökande tryck (10kpa/kvcm/sek) tills känslan övergår från tryck till smärtupplevelse.

Diagnosen för FMS är en så kallad kriteriediagnos. Urvalet görs av de olika symtomen och sjukdomstecken som är typiska för en viss sjukdom.
Eftersom en fibromyalgiker har så många och obestämda symtom är det viktigt med tydliga sjukdomskriterier för att kunna ställa rätt diagnos.

Idag finns det internationellt godkända kriterier för diagnos:

- Utbredd generell smärta i minst 3 månader.
- Smärtan ska ha funnits på båda sidor av kroppen, på både över- och nedre delen av kroppen, halsrygg, främre bröstkorg och/eller ländrygg.
- 18 ”triggerpunkter” som gör ont när man med lätt press trycker på dem. Minst 11 av dessa 18 punkter måste ömma för att diagnosen ska kunna ställas. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0